. Legionella mérés - Kör-Ker

Legionella mérés

Legionella vizsgálatok
Magyarországon az EMMI 49/2015. (IX.6.) rendelete tartalmazza a Legionella által okozott, fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokat. A rendelet előírása szerint vizsgálni kell a 20 °C és 50 °C hőmérséklet-tartományban tárolt, vagy felhasznált vizet valamint az azzal érintkező légteret a Legionella baktérium jelenlétének felderítésére.
A rendelet által megfogalmazott előírásokból eredő kötelezettségek és szolgáltatások egész sorát érintik. Oktatási, egészségügyi és szociális intézmények, szállodák és irodaházak valamint egyéb épületek hideg- és melegvízrendszereinek, légkondicionáló berendezéseinek, fürdők, hűtőtornyok, központi hűtők, szökőkutak, öntözőrendszerek vizsgálata lehet szükséges Legionella kockázat felmérését tekintve.

A 2016. februárjától a közforgalmú létesítmények számára a Legionella-kockázat felmérése kötelező.

A Legionelláról általában:

Az utóbbi évtizedek egyik fenyegető betegség csoportja a leginellózis, melyet a Legionella nemzetségbe tartozó környezeti baktériumok okoznak. A legionellózist 1976-ban ismerték fel, Magyarországon 1979-ben diagnosztizálták elsőként. Az eddig legalább 60 azonosított Legionella faj közül 25 bizonyítottan emberi kórokozó.

A légiós betegség különböző súlyosságú, esetenként halálos kimenetelű légúti betegség, mely emberről emberre nem terjed, csak környezeti, Legionella baktériummal fertőzött vizek által. Az emberi vízfelhasználás következtében, bizonyos környezeti közegek (20-50 oC közötti vízhőmérséklet) kedvezhetnek a Legionella baktériumok elszaporodásának.

Keressen bizalommal:

Czap Gergely

Referenciák:

  • IMI Elektromos Gépeket Gyártó Kft
  • AGC Glass Hungary Kft.
  • Delphi Connection Systems Hungary Kft.