. Azbeszt - Kör-Ker

Azbesztes Szolgáltatások

Azbesztmentesítési kivitelezések:

Laboratóriumi, szakértői szolgáltatások:

Laboratóriumi, szakértői szolgáltatások:

Az azbeszt felhasználása és hatása Bővebben

Az azbeszt széleskörű ipari felhasználása a XX. század elején kezdődött.
Sokoldalú alkalmazhatóságát szinte egyedülálló fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti. Legnagyobb volumenben az azbesztcement gyártása során használták fel (azbeszt lapok, azbeszt szigetelések), ahol az adalék 10 %-a dél-afrikai krokidolit azbeszt (kék azbeszt) volt, a fennmaradó részt a volt Szovjetunióból importált krizotil azbeszt (fehér azbeszt) tette ki.

Az iparban évente több ezer tonna importált nyersanyag, illetve félkész áru kerül(t) feldolgozásra, így pl. tűzvédelmi szigetelésre, hőszigetelésre, csőszigetelésre, valamint irattartó dobozok és egyéb azbeszttartalmú termékek előállítására is előszeretettel használták.
Magyarországon az azbesztrostok és azok a termékek, amelyekhez az előállítás során ezen rostok valamelyikét szándékosan adták hozzá a termékhez, nem forgalmazhatóak és nem használhatóak fel (ide tartozik többek között a hullámpala, vagyis a palatető azbeszt tartalmának okán).

Bár az azbeszt a karcinogén anyagok listáján szerepel, a daganatkeltő hatásáról szóló vita napjainkig sem zárult le. Egészségkárosító hatását szálas szerkezetére és kémiai stabilitására vezetik vissza.
A porártalmak, a belélegzett por, illetve a szálmennyiség is nagymértékben befolyásolják a mezotelioma és a tüdőrák kialakulását.
A betegségek teljes körű megismerése lassan halad, mivel hosszú – esetenként 30-40 év – a lappangási idő és nem kizárhatóak az egyéb okok sem (pl. a dohányzás hatása).

A Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) az azbesztről szóló 1986. évi egyezményben többek között az alábbiakat rögzíti:

Ha lehetséges, az azbesztet vagy azbesztet tartalmazó termékeket helyettesíteni kell más anyagokkal, vagy termékekkel, vagy olyan alternatív technológiát kell alkalmazni, amelyet az illetékes hatóságok tudományosan ártalmatlannak, vagy kevésbé ártalmasnak ítélnek!”

A hazai és nemzetközi gyakorlat az azbeszttartalmú anyagok eltávolítását, bontását, kezelését, tehát az azbesztmentesítést szakcég általi elvégzéshez köti.
Cégünk azbeszttel, azbeszt felméréssel, azbeszt vizsgálattal kapcsolatos szaktevékenysége az alapítástól kezdve napjainkig meghatározó. Mind személyi, mind pedig tárgyi feltételekkel rendelkezünk, így mindenféle az azbeszthez kötődő feladatokat a ma elvárt Európai színvonalon vagyunk képekes ellátni.
Az azbeszthez köthető vizsgálataink folyamatos fejlesztésekkel és továbbképzésekkel növeljük a hazai és nemzetközi szakmai elvárásoknak megfelelően.

Azbeszttel kapcsolatos tevékenységi területeink:

Az 1996-os évtől alapító és vezetőségi tagja vagyunk a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének, mely társult tagja az EARA, azaz az Európai Azbesztmentesítők Szövetségének.
Az azbeszttartalmú anyagokkal kapcsolatos munkáinkra, vizsgálatainkra garancia, hogy azbesztszakértőnk a rostszerű anyagok vizsgálatában több mint 20 éve nemzetközi minősítéssel rendelkezik. Folyamatosan veszünk részt hazai és nemzetközi szinten az azbeszthez kötődő körvizsgálatokban (Health and Safety Laboratory és Asbestos in Materials Scheme) és összeméréseken, rendre kiváló eredményekkel.
Közreműködtünk az Európai Tanács 87/217/EGK irányelvére alapuló hazai rendelet tervezet összeállításában, a rendelet bevezetését megelőző vizsgálati elemzés elkészítésében, amely tanulmány kitért a nemzetközi szabályozásokra is.
Azbesztmentesítéssel, az azbeszt kezelésével, hatósági szabályozásával kapcsolatban társaságunk véleményét kikérik, és figyelembe veszik. Országos és vállalati azbeszt felméréseket végzünk, előadásokat tartunk az azbeszt tényleges veszélyeiről és vizsgálatáról. Részt veszünk a szálas szerkezetű anyagok kutatás fejlesztésében, valamint szakosodott egyetemi hallgatók gyakorlati képzésében.
Vállalatunk a világ bármely pontján el tudjuk végezni a szükséges azbeszt-vizsgálatokat, felméréseket, azbesztmentesítéseket.

Laikusként ne nyúljon az Ön számára ismeretlen, vagy azbeszt gyanús, azbeszt tartalmúnak vélhető anyagokhoz, termékekhez! Kérje olyan szakértő segítségét, aki mind mintavételezésre, mind pedig elemzésre akkreditált laboratóriummal rendelkezik!!!
Az azbeszt vizsgálatot, az azbeszt felmérést és az azbesztmentesítést csak és kizárólag megfelelő engedélyekkel rendelkező szakemberek végezhetik.